Connect with us

Actualitate

Arrachera House, conceptul cafelei în aşteptare

Published

on

Conceptul cafelei în aşteptare sau o masă caldă în aşteptare a ajuns şi la Constanţa. Cel care l-a adus este Andrei Chirău, originar din Sibiu. De trei luni s-a mutat la malul mării împreună cu soţia şi cei trei copii şi vrea ca şi constănţenii să înţeleagă faptul că gestul făcut de ei poate aduce fericirea în sufletul unui om care nu îşi permite o cafea sau o mâncare caldă.

Este vorba despre cafea în aşteptare, un concept apărut în Napoli prin care clienţii cafenelelor achiziţionau cafele în avans. Ei consumau doar o cafea, dar plăteau două, restul cafelelor rămânând în aşteptare. Prin acest concept nu ne dorim decât să ajutăm persoanele nevoiaşe care nu îşi permit să bea o cafea caldă sau să beneficieze de o masă”, a declarat managerul restaurantului Arrachera House, Andrei Chirău.  

Andrei spune că cei cărora le este destinată o cafea sau o masă caldă întreabă întâi dacă este ceva în aşteptare, nu dacă este gratis, fapt ce l-a impresionat. Mai mult decât atât, el zice că vrea să extindă acest concept şi pentru copiii nevoiaşi din oraş.

„Am căutat în şcolile din împrejurimi, iar la o şcoală am luat legătura cu doamna director, am rugat-o să facă o listă cu copiii care nu îşi permit să mănânce o masă caldă şi prin acest concept, copiii să se simtă şi ei bine şi integraţi în societate”, a mai spus Andrei.

Şi tocmai de aceea s-a gândit că cel mai bine ar fi să îi aducă pe micuţi la Arrachera House ca să schimbe puţin mediul în care stau zilnic, ceea ce, crede Andrei, îi va face fericiţi. În ceea ce priveşte masa în aşteptare, totul este pus la punct până în cel mai mic detaliu, iar meniul este scris zilnic în faţa localului.

„Clientul plăteşte, pe nota de plată îi apar şi aceste produse, ele sunt trecute într-un registru în aşteptare, după care sunt trecute pe plăcuţă, iar oamenii când văd ce este trecut pe plăcuţă afară, vin şi cer ce este în aşteptare. Bneficiază de o cafea, de o ciocolată caldă. Până la urmă nu facem decât să facem un bine semenilor noştri”, a mai spus Andrei.  

Iar bucuria lui Andrei la amintirea primului client care a beneficiat de o masă caldă la Arrachera House i se citeşte pe chip. Este vorba despre un om de 69 de ani, bolnav, care şi-a pierdut casa în urmă cu mult timp.

Pentru el a fost o surpriză, nu îi venea să creadă că l-am invitat în restaurant să ia masa. A revenit şi a doua zi şi a treia zi, ne bucurăm că deja este un client fidel, un om pe care noi îl ajutăm şi îl facem să se simtă bine. Sunt oameni care parcă prind viaţă din nou”, a zis Andrei Chirău.

Unul dintre cei care a înţeles faptul că gestul lui înseamnă o mare bucurie pentru un om nevoiaş este Costin. Are 27 de ani, este originar din Republica Moldova şi lucrează ca şi bucătar în acest restaurant. Primul lucru pe care îl face când ajunge la muncă este să îşi ia o cafea, dar lasă şi una în aşteptare. Tocmai de aceea ar trebui să nu uităm că…

„Plăcerea oamenilor cu adevărat mari este să facă oameni fericiţi”, a completat Andrei.

 

 

Actualitate

Premiu prestigios pentru soprana Angela Gheorghiu

Published

on

,,Marea stea a muzicii lirice”, cum este supranumită de presa italiană, soprana Angela Gheorghiu este câştigătoarea Premiului Puccini. Anual, Fundaţia Festival Pucciniano atribuie acest premiu unui artist a cărui carieră este marcată de interpretări memorabile ale operelor lui Giacomo Puccini.

Angela Gheorghiu a fost premiată vineri, 14 decembrie, în cursul unei serate de gală care s-a desfăşurat în auditoriumul Enrico Caruso al Marelui Teatru Giacomo Puccini, din localitatea Torre del Lago. Soprana Angela Gheorghiu a urcat, pentru prima oară, pe scena teatrului din Torre del Lago în 2009, într-un concert de gală.

Din operele lui Puccini, Angela Gheorghiu a interpretat La Boheme, Tosca, Gianni Schicchi, La Rondine, Madame Butterfly, iar pentru marele ecran rolul Tosca, în filmul regizat de Benoit Jacquot.

Angela Gheorghiu s-a născut la Adjud, şi încă din copilărie şi-a cultivat pasiunea pentru muzică:

,, Am descoperit încă de mică că am voce şi deseori cântam împreună cu sora mea. Nu m-am gândit niciodată ce voi face când voi fi mare. Eu eram deja cântăreaţă! Am fost norocoasă pentru că am fost încurajată de cei dragi. Familia şi profesorii au recunoscut imediat talentul pe care îl aveam.”, mărturiseşte cu drag artista.

Debutul internaţional a avut loc în 1992, la Covent Garden, în opera lui Puccini ,,La Boheme”(Boema).

De-a lungul carierei i-au fost decernate premii prestigioase precum:  Gramophone, Diapason d’Or, Choc du Monde de la Musique în Franţa, Deutsche Schallplattenkritik în Germania.

 

Continue Reading

Actualitate

“Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!” – TEAM

Published

on

Peste 400 de activități, mii de ore de educație non-formală, 345 dintre cei mai implicați voluntari, părinți, copii, instituții, oameni de presă,  premiaţi.

Aceasta a fost agenda Asociației Together Everyone Achieves More în data de 14 decembrie 2018, în cadrul Galei Voluntarilor TEAM, eveniment desfășurat în Sala “Remus Opreanu” din cadrul Consiliului Județean Constanța.

Într-o atmosferă de sărbătoare, cu oameni minunați, alături de echipa HC Dobrogea Sud Constanța, Asociației Together Everyone Achieves More s-a bucurat de un timp de calitate, momente artistice de excepție, și deosebit de multe premii oferite de sponsorii și partenerii acestui eveniment.

“Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!” Acesta a fost îndemnul care a guvernat întregul an, minunata echipă a voluntarilor TEAM.

    

Continue Reading

Actualitate

Un nou produs românesc cu Indicaţie Geografică Protejată

Published

on

România are, începând din această lună, un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial, la nivel european. După doi ani de la înregistrarea cererii (26.10.2016), Scrumbia de Dunăre afumată a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicaţie geografică protejată (IGP).

Scrumbia de Dunăre afumată se alătură celorlalte 4 produse alimentare româneşti protejate în UE: Novac afumat din Ţara Bârsei, Telemea de Ibăneşti, Salam de Sibiu şi Magiun de prune de Topoloveni.

Scrumbia utilizată ca materie primă este pescuită în mod tradiţional numai pe Dunăre, începând de la vărsarea acesteia în Marea Neagră (izobata 20 m), până la Cotul Pisicii (mila marină 75-75). Arealul este constituit din două zone administrative.

Prima zonă administrativă este Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, delimitată de la Cotul Pisicii (în dreptul localităţii Grindu, judeţul Tulcea) la vărsarea Dunării în Marea Neagră până la izobata de 20 m, numai pe cele trei braţe ale Dunării şi în Dunăre pe această porţiune.

Cea de a doua zonă geografică este zona administrativă a comunei Frecăţei (localitatea Cataloi), în continuarea primei zone.

Scrumbia de Dunăre afumată este un produs vechi. Peste 100 de ani de producţie şi de comercializare în aria geografică au contribuit la reputaţia produsului.

Scurt istoric

Sub denumirea de „Scrumbie de Dunăre afumată”, produsul prelucrat în aria geografică, precum şi reputaţia sa au fost consemnate de Grigore Antipa într-o lucrare din anul 1916 :

„[…] În timpurile din urmă indus­tria conservelor de peşte a luat la noi o desvoltare mereu crescândă. În afară de cherhanagii, cari produc în stil mare în regiunea de prindere peşte sărat – conserva noastră cea mai primitivă şi cea mai răspândită – scrumbii în butoaie, batoguri şi balâc, chefal afumat, etc., de o bucată de timp s-au creat în regiunea pieţelor de vânzare fabrici sau ateliere de conserve de peşte. Pe de o parte sunt afumătoriile care fac batoguri, scrumbii de Dunăre şi tot felul de peşte de mare afumat […]”. („Pescăria şi pescuitul în România”,Academia Română, Publicaţiunile Fondului Vasile Adamachi, tom XIII, no. XLVI)

În aceeaşi arie geografică, în anul 1919, în corespondenţa Prefecturii judeţului Tulcea privind schimbul de peşte contra cerealelor, este consemnată comercializarea produsului „Scrumbia de Dunăre afumată”, prin „Deciziunea ministerială nr. 740din 20 mai1919 ” şi „Tabloul de preţuri maximale cu cari se va vinde peştele proaspăt, sărat şi afumat”.

În anul 1958, ,,Scrumbia de Dunăre afumată” era vândută în toată România, conform centralizatorului de planuri de desfacere al Întreprinderii de Industrializare şi Desfacere a Peştelui Tulcea (I.I.D.P.). În anul 1965, produsul continuă a fi realizat şi este menţionat în documentul „Plan producţie” al I.I.D.P. T ulcea (Inventar nr. 69, Arhivele Naţionale Tul­cea).

Tradiţia de producţie a produsului „Scrumbie de Dunăre afumată” în aria geografică a fost continuată de mem­brii Asociaţiei RO-Pescador, începând cu anul 2011, ei fiind şi singurii producători în aria geografică.

Toate etapele procesului de producţie pentru obţinerea produsului Scrumbie de Dunăre afumată se desfăşoară în aria geografică delimitată.

România a depus la Comisia Europeană documentaţiile pentru încă patru produse în scopul dobândirii protecţiei europene pentru sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată: Cârnaţi de Pleşcoi,  Caşcaval de Săveni, Telemea de Sibiu şi Salată cu icre de ştiucă de Tulcea.

 

Sursa: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

 

 

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2018 RoPressOnline