Connect with us

Actualitate

Şcoala Altfel, în pijamale

Published

on

Nu este vreo imagine de la o petrecere între prieteni, ci o secvenţă dintr-o clasă de curs. Vorbim despre Săptămâna Altfel, care pentru elevii Şcolii numărul 18 Jean Bart din Constanţa este atipică, deoarece au venit în…pijamale. Au primit bine propunerea,  iar asta s-a văzut în atitudinea lor faţă de acest mod de a învăţa. Mai mult decât atât, şi profesorii au dat în mintea copiilor şi au venit în…pijamale. Dascălii consideră că acest mod de a învăţa îi ajută pe copii, motiv pentru care îi încurajează şi îi susţin în activităţile lor.

„Astăzi ne uităm la film împreună cu cei de la clasa a VII-a A. Ne dorim o şcoală din ce în ce mai altfel pentru elevii noştri. Elevii sunt deschişi, este iniţiativa celor din Consiliul Şcolar al Elevilor, este o echipă nouă, cu tineri ambiţioşi, dornici de fapte bune, o echipă pe care eu o coordonez cu drag începând cu acest an şcolar”,  a declarat Alexandra Andreea Ilie, profesoară de Limba Franceză.

Iar o asemenea activitate îi ajută pe copii să creeze o altfel de legătură elev-profesor şi să vadă şcoala cu alţi ochi.

„Impactul este mult mai mare pentru ei atunci când şi noi ca profesori petrcem o zi altfel alături de elevii noştri într-o atmosferă mai deschisă, mai pozitivă, de colaborare şi de ce nu, ca între prieteni, la o petrecre în pijamale cum suntem acum”, a mai spus Alexandra Andreea Ilie, profesoară de Limba Franceză.  

„Ziua în pijamale reprezintă iniţiativa reprezintă iniţiativa Consiliului Elevilor. În realizarea programului Şcoala Altfel s-a ţinut cont de obiectivele stabilite de profesori, dar Consiliul Elevilor a spus vrem o zi altfel, a noastră, şi ne dorim să se desfăşoare non-formal, în pijamale”, a declarat Loredana Busuioc, directorul Şcolii „Jean Bart”.  

De la ateliere de creaţie sau vizionarea filmelor în limba Franceză, toate aceste activităţi merg pe ideea de coeziune a grupului şi de dezvoltare personală, ceea ce este foarte important pentru viitorul unui copil.

„A fost o activitate de coeziune a grupului şi de dezvoltare personală, aşa cum la nivelul claselor a VII-a s-a mers pe această idee, clasa a VII-a B a avut o activitate de manageriat al proiectelor, de scriere a proiectelor, clasele a V-a, a VI-a, tot pe idee de coeziune a grupului, dar petrecere sau ateliere de creaţie, astfel încât copiii să poată interacţiona altfel decât într-o zi obişnuită de şcoală”, a mai spus Loredana Busuioc, directorul Şcolii „Jean Bart”. 

„În şcoală există o viziune largă pentru educaţia inteligenţei emoţionale, ceea ce înseamnă că ei sunt dezinvolţi, au iniţiative, se simt bine în pielea lor iar şcoala le face bine. Nu vin la şcoală doar ca să înveţe română, matematică, nu vin doar să achiziţioneze cunoştinţe, foarte important e să aibă viziune pentru viaţă, să capete comportamente şi abilităţi pentru viaţă”, a declarat Daniela Ghiţoiu, psiholog Şcoala „Jean Bart”. 

Cele care fac parte din Consiliul Elevilor spun că majoritatea din şcoală a perceput într-un mod pozitiv iniţiativa lor şi asta nu face decât să le bucure.

„Este un proiect foarte frumos, cu multe persoane creative, cu idei frumoase unde ne dezvoltăm fiecare în mod individual. Din câte am văzut, colegilor le-a plăcut majoritatea activităţilor, noi încercăm de fiecare dată să venim cu ceva nou şi inovativ, astfel încât să le placă tuturor şi să îi încânte”, a spus Delia Vasile, secretar în cadrul Consiliului Elevilor.

„Eu o ajut foarte mult pe Teodora care este preşedinte şi ne sfătuim împreună pentru a aduce împreună noi proiecte în şcoală. Am primit un răspuns foarte bun din partea colegilor noştri, pentru că am observat astăzi că foarte mulţi au venit în pijamale, iar profesorii, chiar dacă au acceptat mai greu, au fost de acord într-un final şi ne bucurăm foarte tare”, a spus  Ionelia Apostol, vicepreşedinte în cadrul Consiliului Elevilor.

„Eu sunt vocea colegilor mei şi îi reprezint în faţa profesorului. Ne-am adunat toţi într-o şedinţă şi am discutat, am vrut să facem ceva altfel, pentru că este Săptămâna Altfel şi ne-am gândit la acest lucru şi l-am pus pe hârtie şi am împărţit bileţele şi au răspuns pozitiv colegii noştri la această activitate”, ne-a spus  Anastasia Neculai, avocat în cadrul Consiliului Elevilor.

„Totul a început în clasa a V-a, am vrut să particip, să mă înscriu, am depus candidatura şi aşa am ajuns în Consiliul Elevilor. Mi-a plăcut foarte mult să mă implic, să fac activităţi, a fost super frumos şi mi-a plăcut să duc asta mult mai departe, aşa am ajuns preşedinte. Sunt alături de o echipă minunată  cu care fac activităţi foarte, foarte des şi chiar ne iese pentru că avem şi o şcoală foarte frumoasă în care putem să desfăşurăm aceste activităţi. Ne sunt alături şi profesorii şi doamna director care ne susţine. Suntem coordonaţi de doamna Ilie Alexandra şi chiar sperăm să aducem acestei şcoli un zâmbet pe buze”, a declarat  Teodora Roşu, preşedinte al Consiliului Elevilor. 

Şcoala poate fi şi altfel, iar asta depinde foarte mult de felul în care sunt organizate activităţile menite să le dezvolte elevilor inteligenţa emoţională.

Actualitate

Premiu prestigios pentru soprana Angela Gheorghiu

Published

on

,,Marea stea a muzicii lirice”, cum este supranumită de presa italiană, soprana Angela Gheorghiu este câştigătoarea Premiului Puccini. Anual, Fundaţia Festival Pucciniano atribuie acest premiu unui artist a cărui carieră este marcată de interpretări memorabile ale operelor lui Giacomo Puccini.

Angela Gheorghiu a fost premiată vineri, 14 decembrie, în cursul unei serate de gală care s-a desfăşurat în auditoriumul Enrico Caruso al Marelui Teatru Giacomo Puccini, din localitatea Torre del Lago. Soprana Angela Gheorghiu a urcat, pentru prima oară, pe scena teatrului din Torre del Lago în 2009, într-un concert de gală.

Din operele lui Puccini, Angela Gheorghiu a interpretat La Boheme, Tosca, Gianni Schicchi, La Rondine, Madame Butterfly, iar pentru marele ecran rolul Tosca, în filmul regizat de Benoit Jacquot.

Angela Gheorghiu s-a născut la Adjud, şi încă din copilărie şi-a cultivat pasiunea pentru muzică:

,, Am descoperit încă de mică că am voce şi deseori cântam împreună cu sora mea. Nu m-am gândit niciodată ce voi face când voi fi mare. Eu eram deja cântăreaţă! Am fost norocoasă pentru că am fost încurajată de cei dragi. Familia şi profesorii au recunoscut imediat talentul pe care îl aveam.”, mărturiseşte cu drag artista.

Debutul internaţional a avut loc în 1992, la Covent Garden, în opera lui Puccini ,,La Boheme”(Boema).

De-a lungul carierei i-au fost decernate premii prestigioase precum:  Gramophone, Diapason d’Or, Choc du Monde de la Musique în Franţa, Deutsche Schallplattenkritik în Germania.

 

Continue Reading

Actualitate

“Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!” – TEAM

Published

on

Peste 400 de activități, mii de ore de educație non-formală, 345 dintre cei mai implicați voluntari, părinți, copii, instituții, oameni de presă,  premiaţi.

Aceasta a fost agenda Asociației Together Everyone Achieves More în data de 14 decembrie 2018, în cadrul Galei Voluntarilor TEAM, eveniment desfășurat în Sala “Remus Opreanu” din cadrul Consiliului Județean Constanța.

Într-o atmosferă de sărbătoare, cu oameni minunați, alături de echipa HC Dobrogea Sud Constanța, Asociației Together Everyone Achieves More s-a bucurat de un timp de calitate, momente artistice de excepție, și deosebit de multe premii oferite de sponsorii și partenerii acestui eveniment.

“Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!” Acesta a fost îndemnul care a guvernat întregul an, minunata echipă a voluntarilor TEAM.

    

Continue Reading

Actualitate

Un nou produs românesc cu Indicaţie Geografică Protejată

Published

on

România are, începând din această lună, un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial, la nivel european. După doi ani de la înregistrarea cererii (26.10.2016), Scrumbia de Dunăre afumată a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicaţie geografică protejată (IGP).

Scrumbia de Dunăre afumată se alătură celorlalte 4 produse alimentare româneşti protejate în UE: Novac afumat din Ţara Bârsei, Telemea de Ibăneşti, Salam de Sibiu şi Magiun de prune de Topoloveni.

Scrumbia utilizată ca materie primă este pescuită în mod tradiţional numai pe Dunăre, începând de la vărsarea acesteia în Marea Neagră (izobata 20 m), până la Cotul Pisicii (mila marină 75-75). Arealul este constituit din două zone administrative.

Prima zonă administrativă este Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, delimitată de la Cotul Pisicii (în dreptul localităţii Grindu, judeţul Tulcea) la vărsarea Dunării în Marea Neagră până la izobata de 20 m, numai pe cele trei braţe ale Dunării şi în Dunăre pe această porţiune.

Cea de a doua zonă geografică este zona administrativă a comunei Frecăţei (localitatea Cataloi), în continuarea primei zone.

Scrumbia de Dunăre afumată este un produs vechi. Peste 100 de ani de producţie şi de comercializare în aria geografică au contribuit la reputaţia produsului.

Scurt istoric

Sub denumirea de „Scrumbie de Dunăre afumată”, produsul prelucrat în aria geografică, precum şi reputaţia sa au fost consemnate de Grigore Antipa într-o lucrare din anul 1916 :

„[…] În timpurile din urmă indus­tria conservelor de peşte a luat la noi o desvoltare mereu crescândă. În afară de cherhanagii, cari produc în stil mare în regiunea de prindere peşte sărat – conserva noastră cea mai primitivă şi cea mai răspândită – scrumbii în butoaie, batoguri şi balâc, chefal afumat, etc., de o bucată de timp s-au creat în regiunea pieţelor de vânzare fabrici sau ateliere de conserve de peşte. Pe de o parte sunt afumătoriile care fac batoguri, scrumbii de Dunăre şi tot felul de peşte de mare afumat […]”. („Pescăria şi pescuitul în România”,Academia Română, Publicaţiunile Fondului Vasile Adamachi, tom XIII, no. XLVI)

În aceeaşi arie geografică, în anul 1919, în corespondenţa Prefecturii judeţului Tulcea privind schimbul de peşte contra cerealelor, este consemnată comercializarea produsului „Scrumbia de Dunăre afumată”, prin „Deciziunea ministerială nr. 740din 20 mai1919 ” şi „Tabloul de preţuri maximale cu cari se va vinde peştele proaspăt, sărat şi afumat”.

În anul 1958, ,,Scrumbia de Dunăre afumată” era vândută în toată România, conform centralizatorului de planuri de desfacere al Întreprinderii de Industrializare şi Desfacere a Peştelui Tulcea (I.I.D.P.). În anul 1965, produsul continuă a fi realizat şi este menţionat în documentul „Plan producţie” al I.I.D.P. T ulcea (Inventar nr. 69, Arhivele Naţionale Tul­cea).

Tradiţia de producţie a produsului „Scrumbie de Dunăre afumată” în aria geografică a fost continuată de mem­brii Asociaţiei RO-Pescador, începând cu anul 2011, ei fiind şi singurii producători în aria geografică.

Toate etapele procesului de producţie pentru obţinerea produsului Scrumbie de Dunăre afumată se desfăşoară în aria geografică delimitată.

România a depus la Comisia Europeană documentaţiile pentru încă patru produse în scopul dobândirii protecţiei europene pentru sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată: Cârnaţi de Pleşcoi,  Caşcaval de Săveni, Telemea de Sibiu şi Salată cu icre de ştiucă de Tulcea.

 

Sursa: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

 

 

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2018 RoPressOnline