Connect with us

Actualitate

Localitatea constănţeană Saraiu a îmbrăcat straie de sărbătoare

Published

on

Hora Unirii şi cântecele patriotice au răsunat în zi de sărbătoare naţională, în comuna constănţeană Saraiu, care a îmbrăcat şi în acest an straie de sărbătoare.

Intonarea imnului şi depunerea coroanelor la monumentul eroilor din localitate au fost alte momente bine conturate în sărbătoarea zilei de 1 Decembrie la Saraiu.

Rând pe rând, oficialităţile şi invitaţii care au sosit la Saraiu, au fost întâmpinaţi într-un mod cu totul aparte.

“România îşi sărbătoreşte Centenarul şi este un prilej extraordinar ca să îi întâlnim pe oamenii săi excepţionali, iar un asemenea om special, patriot şi harnic este chiar primarul localităţii Saraiu.”, declară NECULAI ONŢANU, preşedinte ADER

“Din inima Dobrogei, un semnal pentru toată ţara, pentru toţi românii: Unitate! Este momentul să fim uniţi, este momentul să lăsăm urmaşilor noştri o ţară liberă, o ţară unită şi o ţară demnă.”, declară MARIUS HORIA ŢUŢUIANU, preşedinte CJ Constanţa

 

Aşa cum era de aşteptat, „Unitatea” a fost deviza sărbătorii naţionale, la Saraiu.

“Doar uniţi, indiferent de culoarea politică pe care o reprezintă fiecare edil, ar trebui să aducem jertfă tuturor celor care şi-au dat viaţa pentru noi, pentru libertatea noastră, prin unitate, prin devotament şi abnegaţie să sărbătorim şi să celebrăm cinstea eroilor noştri căzuţi la datorie.”, declară DORINELA IRIMIA, primarul comnulei Saraiu 

Localnicii au fost, desigur, încântaţi de surpriza pregătită şi de spectacolul inedit de care au avut parte.

“Ce frumos au cântat! Cântecele patriotice mi-au plăcut în mod deosebit. Desigur, totul a fost frumos! Şi colindele! Bravo lor, cinste lor!”, spune un localnic 

“Ce mă încântă în această zi de sărbătoare? Şi atmosfera, şi lumea cât e de multă, şi muzica, tot. Aşa e în fiecare an.”

Iar surprizele nu s-au încheiat aici. La fel ca în fiecare an, odată cu luna decembrie, localitatea Saraiu s-a transformat în tărâmul lui Moş Crăciun.

Actualitate

Atenţie colecţionari! BNR a lansat în circuitul numismatic o nouă monedă

Published

on

Începând din 22 aprilie, Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema Desăvârşirea Marii Uniri – Henri Mathias Berthelot. Moneda din argint, cu o valoare nominală de 10 lei, are o greutate de 31,103 g şi un diametru de 33 mm.

Aversul monedei redă conacul generalului Berthelot din comuna Fărcădinul de Jos (în prezent General Berthelot), judeţul Hunedoara, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2019”.

Reversul monedei prezintă portretul lui Henri Mathias Berthelot, inscripţiile în arc de cerc „HENRI MATHIAS BERTHELOT” şi anii între care a trăit „1861-1931”.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, sunt însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul pentru această emisiune este de 300 monede, iar preţul de vânzare, exclusiv TVA, este de 350 lei. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

 

Sursa: BNR

 

Continue Reading

Actualitate

„Creatori de educație”, concurs de bune practici în învățământul preuniversitar

Published

on

Începând din data de 23 aprilie, pe platforma www.creatorideeducatie.ro, pot fi înscrise cadre didactice din învățământul primar și gimnazial, recunoscute pentru implicarea activă în îmbunătățirea calității actului educațional.

Acestea își pot înregistra singure modelele de bune practici sau pot fi propuse, prin înscriere, de elevi, părinți, colegi din sistemul de învățământ, reprezentanți ai ONG-urilor. După verificare și validare, modelele de bune practici în educație vor fi supuse votării, prin intermediul platformei online.

Un model de bună practică în educație presupune cunoașterea nevoilor și intereselor fiecărui copil, şi adaptarea strategiilor didactice la specificul său.

„Creatori de educație” se va desfășura anual, în perioada 2019 – 2021. În 2019, se vor acorda 20 de premii pentru modele din învâţământul primar, 20 de premii pentru modele din învăţământul gimnazial și 10 premii speciale. Premiile vor fi acordate în apropierea datei de 5 octombrie, când este sărbătorită Ziua Profesorului.

 

Sursa: MEN

 

 

Continue Reading

Actualitate

Trei galerii româneşti participă la târgul internaţional Art Brussels

Published

on

Galeriile româneşti 418Gallery, Galeria Ivan şi Gaep, vor participa, cu lucrările artiştilor Paul Neagu, Diet Syler şi Felipe Cohen, la cea de-a 37-a ediţie a târgului internaţional de artă contemporană Art Brussels.

Cunoscut ca unul dintre cele mai mari târguri de artă contemporană din Europa, Art Brussels se va desfăşura în perioada 25-28 aprilie, la Tour & Taxis, cel mai mare spaţiu expoziţional din Bruxelles. Lucrările din 150 de galerii, ale artiştilor consacraţi pe plan internaţional sau tinere talente, se vor reuni în trei secţiuni internaţionale: Discovery, Prime şi Rediscovery, dar şi în expoziţiile Solo şi Invited.

La secţiunea Rediscovery, România este reprezentată de două galerii, aflate în premieră la Art Brussels, 418Gallery şi Galeria Ivan, iar la secţiunea Discovery participă galeria Gaep, prezentă şi la ediţia din 2018.

Cu o reputaţie de leader european pe piaţa artei contemporane, târgul internaţional Art Brussels este locul de întâlnire a artiştilor consacraţi, care se bucură de o solidă reputaţie internaţională, dar şi a celor tineri, aflaţi la început de carieră. Alături de târgul de artă de la Köln, Art Brussels este una dintre cele mai cunoscute manifestări internaţionale dedicate artei contemporane din Europa.

Sursa: ICR Bruxelles

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline