Connect with us

Sanatate

Ce putem face dacă avem conjunctivită

Published

on

O conjunctivita netratata pana la capat sau tratata necorespunzator cu un medicament neadecvat se cronicizeaza si atunci, în functie de imunitate, de rezistenta organismului, reapar aceleasi semne, dar cu senzatii de arsura usoara mai mult sau jeno-oculare.
În mod traditional, remediile facute „în casa“ sunt eficiente atata timp cat este vorba de o conjunctivita minora, asociata cu o raceala usoara sau cu o alergie. Primul lucru pe care îl poate face o persoana care a contactat o conjunctivita, indiferent de tipul ei, este sa curete bine ochiul, pentru a evita ca infectia sa se dezvolte.

Pentru diminuarea senzatiei de disconfort, unele persoane aplica pe ochii închisi o compresa rece. Ce se întampla este ca temperatura rece îngusteaza vasele de sange, ceea ce duce si la o micsorare a edemului. În loc de o compresa rece, se pot aplica si pungute cu ceai luate de la frigider. Ar fi de mentionat ca astfel de comprese nu sunt deloc curative, ci doar te fac sa te simti mai bine pentru un timp scurt. Lacrimile artificiale mai pot ajuta si ele în calmarea simptomelor. În cazul în care se aplica în ochi astfel de lacrimi, ochiul se lubrifiaza si are o senzatie de mai bine. Daca, însa, simptomele nu dispar în maxim trei zile, sfatul este sa consultati un doctor.

 Spalati-va mainile frecvent si nu va atingeti ochii afectati de conjunctivita cu ele. Evitati sa frecati ochii pentru a nu irita si mai mult zona afectata. Daca ochiul va este afectat, nu va grabiti sa va duceti la piscina. Nu folositi în comun prosoape sau servetele cu alte persoane. Purtati ochelari daca ochii sunt sensibili la lumina. În cazul în care ai o conjunctivita de tip alergic, evitati contactul cu substanta care v-a cauzat reactia. Scapati de fardurile de ochi sau creioanele vechi daca în urma probei de laborator, a reiesit pozitiva cultura de bacterii.

Folositi o fata de perna diferita în fiecare noapte. Nu folositi lentile de contact pe perioada tratamentului medicamentos sau daca ochii dumneavoastra au o senzatie de disconfort. Înainte de a le pune la pastrare în cutiuta speciala, curatati-le chiar mai bine decat de obicei.
sursa: i-medic.ro

Continue Reading

Actualitate

28 de milioane de lei, investiții în spitalele din Bistrița Năsăud

Published

on

Anul acesta, Ministerul Sănătății va investi 26 milioane de lei în Spitalul Județean de Urgență Bistrița Năsăud. Din aceste fonduri, 8 milioane au fost deja alocate pentru reabilitarea, extinderea și dotarea secției de ATI și a Centrului de Transfuzie Sanguină, iar alte 18 milioane de lei vor fi direcționate pentru dotare cu aparatură medicală a unității.

Tot în județ, Spitalul Orășenesc Năsăud va primi peste 1,4 milioane de lei pentru achiziția de aparatură medicală, iar Spitalul Orășenesc Beclean 5 milioane de lei.

,,Bugetul MS de investiții este unul istoric anul acesta pentru că noi, cei din Guvern, am înțeles că după creșterea salarială este nevoie ca medicii să aibă și condiţii pentru desfășurarea activității şi asigurarea unui act medical de înaltă calitate.”, a declarat Sorina Pintea, ministrul sănătății.

La nivelul Ministerului Sănătății a fost înființată o Comisie de Evaluare care aprobă, pe criterii de eficiență și oportunitate, alocările bugetare pentru viitoarele investiții din unitățile sanitare.

 

Sursa: Ministerul Sănătăţii

Continue Reading

Actualitate

Încă un pas în proiectul Spitalului Regional Iaşi

Published

on

Consiliul interministerial a aprobat indicatorii tehnico-economici ai studiului de fezabilitate pentru construcţia Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi.

,,Spitalele regionale reprezintă un punct strategic în programul de Guvernare. (…). Proiectul care prevede costrucţia spitalului regional Iaşi este cel mai avansat. Imediat după ce vom aproba hotărârea de guvern pentru indicatorii tehnico-economici, vom depune cererea de finanţare la Comisia Europeană. În aproximativ o lună vom avea şi studiul de fezabilitate de la Cluj”, a declarat Sorina Pintea, ministrul sănătăţii.

Costul spitalului regional Iaşi se va ridica la 500 milioane de euro, din care 100 de milioane vor fi folosiţi pentru achiziţie de echipamente medicale. Spitalul va avea în structură 850 de paturi în regim de spitalizare continuă şi 40 paturi pentru spitalizare de zi.

Spitalul va funcţiona ca spital de urgenţă de nivel înalt, terţiar, oferind servicii de îngrijire complexe, cu servicii integrate de ambulatoriu, inclusiv tehnologii avansate de diagnostic şi tratament, pentru întreaga regiune.

 

Sursa: Ministerul Sănătăţii

Continue Reading

Actualitate

Singura Clinică de Psihiatrie Pediatrică din Transilvania va fi modernizată cu bani europeni

Published

on

Consiliul Judeţean Cluj a fost notificat oficial că va primi finanţare europeană pentru extinderea şi modernizarea Ambulatoriului Clinicii de Psihiatrie Pediatrică, din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă.

Proiectul de extindere, reamenajare şi modernizare a Ambulatoriului prevede o extindere a suprafeţei clădirii existente, cu peste 600 de mp, atât pe verticală cât şi pe orizontală, prin adăugarea a încă două etaje. Funcţional, viitoarea construcţie va fi organizată pe trei compartimente separate în care vor fi amplasate un număr total de 30 de paturi.

Astfel, la subsolul clădirii va fi organizat un spaţiu tehnic şi de aprovizionare, şi o parcare cu 10 locuri destinată personalului medical. La parter, se vor crea noi spaţii: recepţie şi secretariat, cabinetele de consultaţii şi tratamente/pansamente, cabinetul medicului de gardă, laboratoare pentru investigații paraclinice, precum și o sală de așteptare prevăzută cu un loc de joacă pentru copii.

Primul etaj va fi reconfigurat prin crearea secţiei de spitalizare permanentă, împărţită în nuclee de îngrijire, în funcţie de vârsta copiilor. La etajul al doilea, vor fi amplasate secţia de toxicomani, cu acces controlat, şi o zonă de activităţi medicale, iar la al treilea etaj vor fi construite spaţii dedicate învăţământului: un amfiteatru, laboratoare pentru studenţi, precum şi o sală de şcolarizare a copiilor internaţi, respectiv o bibliotecă media.

Valoarea totală a investiţiei, care se va realiza în maxim doi ani, este de 19.291.848,57 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă, din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi din bugetul de stat, este de 98%.

 

Sursa: CJ Cluj

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline