Connect with us

Actualitate

Investigaţii gratuite şi la Mangalia, oferite de Mrini Eye Hospital

Published

on

Continuă seria investigaţiilor gratuite oferite de cel mai performant spital de oftalmologie din Dobrogea – Mrini Eye Hospital. De această dată, medicii specialişti au ajuns la Mangalia, unde au consultat mai mulţi enoriaşi ai Parohiei „Sf. Ioan Botezătorul”, din localitate.

“Este un proiect îndrăzneţ, o uniune între două religii. Dorim să dăm un exemplu oamenilor că se poate. În principiu, din campania efectuată până astăzi în comunele şi în localităţile în care am poposit, am constatat că Mangalia într-adevăr a avut cele mai grele cazuri selecţionate.”, declară FILDIS MRINI, medic specialist oftalmolog

Rând pe rând, aceşti pacienţi care nu şi-ar fi permis, poate, asemenea investigaţii de specialitate au fost consultaţi cu mare grijă de către specialiştii în oftalmologie, care au stabilit câte un diagnostic exact pentru fiecare caz în parte.

“Am 85 de ani şi am mari probleme cu vederea. Cu ochiul stâng nu văd şi trebuie să fac operaţie. Şi am venit azi la control.”, spune o pacientă

“Am fost operat pentru că am avut o infecţie, am avut o lovitură în ochi, iar la celălalt ochi am cataractă şi nu îmi permit să mă duc să mă operez. E binevenit un astfel de gest acum, în preajma Sărbătorilor.”, spune un pacient

“Am intitulat proiectul acesta “Lumină în ochi şi lumină în Sărbătoare”. Mă gândeam deseori că atunci când iei unui om o mână sau un picior sau chiar auzul, se mai poate descurca, dar atunci când un om nu poate să vadă, lucrurile sunt extrem de delicate.”, declară preotul STELIAN IOAN ŢĂRAN, parohul Parohiei “Sf. Ioan Botezătorul” Mangalia

“O asemenea acţiune este salutară! Şi mi-aş dori să vedem mai mulţi medici care se implică într-un asemenea demers şi chiar mă bucură acest parteneriat Biserică – administraţie locală – medic.”, declară CRISTIAN RADU, primar Mangalia

Pacienţii cu probleme mai grave urmează să fie trataţi sau operaţi, gratuit, în Constanţa, la Mrini Eye Hospital.

Actualitate

Atenţie colecţionari! BNR a lansat în circuitul numismatic o nouă monedă

Published

on

Începând din 22 aprilie, Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema Desăvârşirea Marii Uniri – Henri Mathias Berthelot. Moneda din argint, cu o valoare nominală de 10 lei, are o greutate de 31,103 g şi un diametru de 33 mm.

Aversul monedei redă conacul generalului Berthelot din comuna Fărcădinul de Jos (în prezent General Berthelot), judeţul Hunedoara, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2019”.

Reversul monedei prezintă portretul lui Henri Mathias Berthelot, inscripţiile în arc de cerc „HENRI MATHIAS BERTHELOT” şi anii între care a trăit „1861-1931”.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, sunt însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul pentru această emisiune este de 300 monede, iar preţul de vânzare, exclusiv TVA, este de 350 lei. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

 

Sursa: BNR

 

Continue Reading

Actualitate

„Creatori de educație”, concurs de bune practici în învățământul preuniversitar

Published

on

Începând din data de 23 aprilie, pe platforma www.creatorideeducatie.ro, pot fi înscrise cadre didactice din învățământul primar și gimnazial, recunoscute pentru implicarea activă în îmbunătățirea calității actului educațional.

Acestea își pot înregistra singure modelele de bune practici sau pot fi propuse, prin înscriere, de elevi, părinți, colegi din sistemul de învățământ, reprezentanți ai ONG-urilor. După verificare și validare, modelele de bune practici în educație vor fi supuse votării, prin intermediul platformei online.

Un model de bună practică în educație presupune cunoașterea nevoilor și intereselor fiecărui copil, şi adaptarea strategiilor didactice la specificul său.

„Creatori de educație” se va desfășura anual, în perioada 2019 – 2021. În 2019, se vor acorda 20 de premii pentru modele din învâţământul primar, 20 de premii pentru modele din învăţământul gimnazial și 10 premii speciale. Premiile vor fi acordate în apropierea datei de 5 octombrie, când este sărbătorită Ziua Profesorului.

 

Sursa: MEN

 

 

Continue Reading

Actualitate

Trei galerii româneşti participă la târgul internaţional Art Brussels

Published

on

Galeriile româneşti 418Gallery, Galeria Ivan şi Gaep, vor participa, cu lucrările artiştilor Paul Neagu, Diet Syler şi Felipe Cohen, la cea de-a 37-a ediţie a târgului internaţional de artă contemporană Art Brussels.

Cunoscut ca unul dintre cele mai mari târguri de artă contemporană din Europa, Art Brussels se va desfăşura în perioada 25-28 aprilie, la Tour & Taxis, cel mai mare spaţiu expoziţional din Bruxelles. Lucrările din 150 de galerii, ale artiştilor consacraţi pe plan internaţional sau tinere talente, se vor reuni în trei secţiuni internaţionale: Discovery, Prime şi Rediscovery, dar şi în expoziţiile Solo şi Invited.

La secţiunea Rediscovery, România este reprezentată de două galerii, aflate în premieră la Art Brussels, 418Gallery şi Galeria Ivan, iar la secţiunea Discovery participă galeria Gaep, prezentă şi la ediţia din 2018.

Cu o reputaţie de leader european pe piaţa artei contemporane, târgul internaţional Art Brussels este locul de întâlnire a artiştilor consacraţi, care se bucură de o solidă reputaţie internaţională, dar şi a celor tineri, aflaţi la început de carieră. Alături de târgul de artă de la Köln, Art Brussels este una dintre cele mai cunoscute manifestări internaţionale dedicate artei contemporane din Europa.

Sursa: ICR Bruxelles

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline